Fertő tó Barátai Egyesület

A Natura 2000 adatok nyilvánossága kiemelt közérdek


2023. február 28-án újabb keserédes sikert ért el a Fertő tó Barátai Egyesület, hiszen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a szervezetnek adott igazat a 100%-ban állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit (SFTFN) Zrt-vel szemben. A hatóság levelében többször kiemelte , hogy a Zrt “jogsértőn korlátozta a bejelentő közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát”.

A Fertő tavi vizitelep úgynevezett rekonstrukciójával kapcsolatban a Fertő tó Barátai Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével, immár sokadik közérdekű adatigénylésével kapcsolatban volt kénytelen a NAIH-hoz fordulni, mivel a különböző állami szervek tendenciózusan nem hajlandóak közérdekű adatokat kiadni a beruházáshoz kapcsolódóan. Jelen ügyet a szervezet azért indította, mert a kivitelezésekhez kapcsolódóan 2021. decemberében kiírt közbeszerzési dokumentációban szerepelt egy irányított alvállalkozó, a Corydalis Kft, amely havonta nettó 5 millió forint értékben végezte volna az amúgy a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó területen a biológiai monitoringot. A 2019-ben alapított cégnek honlapja nem található, az Igazságügyi Minisztérium által működtetett elektronikus beszámol portálon található információk alapján azt lehet tudni, hogy “a társaság tagjai a 2021. évi gazdasági évet lezáró beszámolót 16 700 eFt mérleg főösszeggel és 8 724 eFt adózott szerinti eredménnyel” 2022. február 25-én elfogadták. A nettó 5 millió forintos havi megbízás azt jelentette volna, hogy a Kft a kivitelezés tervezett 3 éve alatt összesen nettó 180 millió forintot (évi 60 millió forintot) kapott volna versenyeztetés nélkül.

Fontos kiemelni, hogy a NAIH levele az alábbi megállapítást teszi: “Jelen ügyben a monitoring ellenőr meghatározása pedig egy olyan terület védelmére szolgál, amely a világörökség része, védett természeti terület, része a Natura 2000 hálózatnak, különleges madárvédelmi és kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, így a kiválasztásra vonatkozó adatok nyilvánosságához kiemelten fontos közérdek fűződik.” Ez a hazánkban található egyéb Natura 2000 területeken tervezett beruházások esetében is jelentős hivatkozási pont lehet a jövőben.

A Fertő tó Barátai Egyesület többek között azt kérdezte a SFTFN Zrt-től, hogy milyen eljárás keretében került kiválasztásra a Corydalis Kft a kivitelezői szerződésben nevesített “Monitoring Ellenőr” feladatra és milyen egyéb ellenárajánlatok érkeztek az irányított alvállalkozó kiválasztása során. A 100%-ban állami tulajdonú Zrt, amely 2023. január 1-ig a 100%-ban állami forrásokból tervezett Fertő tavi beruházásért volt felelős, a kérdésekre nem adott választ, ezért fordult a civil szervezetünk a NAIH-hoz.

A NAIH levele keserédes siker, hiszen a beruházást 2022-ben Lázár János miniszter, 10 milliárd forint elköltése – amelybe belefért az UNESCO világörökségi terület ikonikus cölöpházainak elbontása, valamint mintegy 30 hektár nádas ledózerolása – után leállította. A Fertő tavi vizittelep, amely korábban a magyar oldalon található egyetlen strandként üzemelt, jelenleg lezárt terület, ott építési anyagokat tárolnak. Mivel a Zrt megszűnt ezért a civil szervezet álláspontja szerint a jogutód Építési és Közlekedésügyi Minisztériumnak kellene a korábban feltett kérdésekre válaszolnia. Ezzel kapcsolatban az egyesület levelet ír Lázár János miniszter úrnak.

Valószínűleg folytatás következik, de reméljük, hogy ezúttal a NAIH újbóli közbenjárására nem lesz szükség.

Ezúton is köszönjük a TASZ jogsegély támogatását egyesületünk munkájához.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.