Fertő tó Barátai Egyesület

A természet helyreállításáról szóló jogszabályt a törvényt elutasító országok lakosságának 75%-a támogatja.


A természet helyreállításáról szóló EU-s jogszabály elfogadását nem támogató uniós tagállamok kormányai úgy tűnik nem a választók akaratát képviselik. Ez derül ki a Hollandiában, Finnországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban és Svédországban végzett felmérésből, amely szerint négyből három állampolgár támogatja a jogszabályt. A közvélemény nyomása egyre nagyobb a tagállami kormányokon annak érdekében, hogy az EU Tanácsában fogadják el a régóta várt törvényt. 

Európai hód (Castor fiber) befejezetlen munkája – reméljük a politikusok befejezik a saját munkájukat a természet érdekében (Gregoire Dubois)

A természet helyreállításáról szóló törvény, amely az EU válasza az egymással összefüggő éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságra, március óta patthelyzetben van. Az Európai Bizottság által javasolt jogi eszköz, amely elősegítené, hogy az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezmény keretében vállalt természet helyreállítást (2030-ig a leromlott élőhelyek 30%-át kellene újra természetes állapotba hozni) az EU tagállamok teljesíteni tudják, Magyarország utolsó pillanatban bekövetkezett fordulatát követően elvesztette a szükséges többségi támogatást az EU Tanácsában.

Most egy új felmérésből – amelyet a Savanta végzett 6190 válaszadó megkérdezésével az érintett hat tagállamban – kiderül, hogy a törvényt nem támogató országok lakosságának nagy többsége úgy véli, hogy a természet és a biológiai sokféleség csökkenése hosszú távon negatív hatással lesz az emberekre, a mezőgazdaságra és a gazdaságra, és hogy ezt sürgősen az ökoszisztémák helyreállításával kell kezelni. A természet helyreállításáról szóló törvény Olaszországban után (85%-os támogatás), Magyarországon kapta a legnagyobb támogatást 83%-kal. Hazánkban a megkérdezettek mindössze 2%-a nem értett egyet a törvény elfogadásával. 

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a kormányzat képviselői figyelmen kívül hagyják a polgárok természet jelenlegi állapota iránt érzett aggodalmát. “Emlékeztetni kívánjuk a kormányt Magyarország Alaptörvényére. Ennek P cikke kimondja: “A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.” Azzal, hogy a kormány az EU természet helyreállítási törvényének elfogadását akadályozza, véleményünk szerint ellentmond az alaptörvényben rögzített kötelességének. Arra is emlékeztetni szeretném a hazai döntéshozókat, amit az ír miniszter a Tanács ülésén is hangsúlyozott, hogy a Tanács a korábbi jogalkotási ígérettől visszalépve, aláássa az uniós szakpolitikai döntéshozatali folyamatba vetett bizalmat.” tette hozzá Kun Zoltán a szövetség elnöke.

Annak ellenére, hogy a holland, finn, magyar, olasz, lengyel és svéd lakosság 75%-a támogatja a természet helyreállításáról szóló törvényt, kormányaik továbbra is megtagadják tőlük a természet helyreállításának előnyeit, beleértve a szélsőséges időjárási eseményekkel szembeni védelmet, a jobb egészségi állapotot és jólétet, valamint a hosszú távú pénzügyi nyereséget. Mindenki veszít azzal, ha a természeti környezet állapota tovább romlik, míg mindenki nyerhet, ha elősegítjük, hogy a természet helyreállítása megkezdődjön.
Az eredmények a 11 EU-s tagállam környezetvédelmi minisztere által küldött erőteljes levél nyomán születtek, amelyben a Környezetvédelmi Tanács következő június 17-i ülésén a törvény elfogadására szólították fel kollégáikat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.