Fertő tó Barátai Egyesület

Dunai vízzel a kiszáradás ellen?


A 2022-es rendkívül száraz nyarat a Fertő tó vízszintje is megszenvedi. A vízügyi igazgatóság honlapján elérhető Fertőrákosi vízmérce adatai alapján, az idei évben a mérések megkezdése óta. legalacsonyabb vízszintet mérték a Ferto tóban július 25-én (a mai napon július 31-én is csak 1 cm-rel haladja meg ezt a rekord alacsony szintet a vízszint).

Több forrásból is megerősítették, hogy felmerült a Fertő tó vízutánpótlása a Moroni-Dunából. Burgenland tartományi vezetője, Hans Peter Doskozil, Szijjártó Péterrel, mint a magyar kormány képviselőjével egyeztetett erről a kérdésről 2022. július 22-én.

Környezetvédelmi szakemberek szerint a tervezett megoldás többet árt, mint használ, mert a folyó vizének vegyi összetétele egészen más, így beláthatatlan ökológiai következményeket idézne elő, ha átvezetnék a tóba.

A magyar oldalon már van egy 9 kilométer hosszú csatorna, azt toldanák meg további 12 kilométerrel. A múlt héten zajlottak tárgyalások, magyar részről már kiírták a közbeszerzést. Ha tisztázzák a finanszírozást, a munkálatok jövőre kezdődhetnek és legkorábban 2024-ben fejeződhetnek be. Akkor – elvileg – stabilizálhatják a talajvíz szintjét és szabályozhatják az öntözést is. De mellett emelkedne a Fertő szintje is. A tavat már nem először fenyegeti kiszáradás.

A környező mintegy 40 sós víz már most is ott tart a szomszédos Tószögben, hogy hamarosan teljesen eltűnik. Miközben vizük egyre inkább édesre vált, ami azt eredményezi, hogy élőviláguk átalakul. A költőmadarak közül sok már így is elkerüli, mert nem talál magának elég táplálékot. A bajok részben – a klímaváltozással összefüggésben – abból fakadnak, hogy egyre kevesebb a csapadék, ráadásul változik a megoszlása. Télen kevesebb, nyáron több eső hull, viszont a meleg időszakban gyorsabban elpárolog és nem lehet összegyűjteni. Emellett a mezőgazdasági művelés folytán erősen csökken a talajvíz szintje. Nem kedvez az sem, hogy a környéken főleg cukorrépát, kukoricát és napraforgót vetnek, ami nagyon vízigényes.

Ugyanakkor a csatorna építésére kiírt közbeszerzésnek a győztese már ismert. Az Átlátszó hírportálon megjelent, hogy a Mészáros és Mészáros Kft építheti a csatornát.

Frissítés: 2022. július 28-án még a Forbes üzleti magazin online kiadása is foglalkozott a Fertő tavi vízutánpótlás kérdésével


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.