Fertő tó Barátai Egyesület

Építési engedélyek


Ünnepeljünk? Talán van rá egy kis okunk

2020.08.05-én érdemivé vált a Fertő parton tervezett monolit vasbeton szálloda és a 26 apartmanház építési engedélye (lásd mellékelt képernyőfotó az ÉTDR-ből).

Az ÉTDR-ből készült képernyőfotó

A jogszabályok szerint az építési engedélyek, hacsak a hatóság rövid időt nem állapít meg, 3 évig érvényesek. Egy ilyen engedély kétszer hosszabbítható 1-1 évvel, ha az engedélyes kezdeményezi.

A mai napig (2023. augusztus 6) az ÉTDR-ben nem jelent meg olyan eljárás, ami arra utalna, hogy az engedélyes kezdeményezte a hosszabbítást. Egyesületünk ezért talán joggal vélelmezi, hogy az UNESCO Világ Örökségi titkársága és az ICOMOS magyar nemzeti bizottsága által is kritizált és nem a Fertő tó partjára való, monolit szállodának és az apartmanházaknak a mai naptól nincs érvényes építési engedélye.

Ha újabb engedélyt adnak be akkor azt a Fertő tó Barátai Egyesület meg fogja támadni, és ezúttal újra elővesszük majd a mederben / parti sávban történő építkezés tilalmára vonatkozó hivatkozást.

A 01164/4 hrsz-en elhelyezkedő ökocentrum engedélye 2020. szeptember 5-én vált érvényessé. Ennek a sorsát is figyelemmel kísérjük.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.