Fertő tó Barátai Egyesület

Madarak és Fák Napja


Május 10-én a Madarak és Fák napját ünnepeljük. 2023-ban a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kormányhivatal május 9-án úgy vezette fel ezt a napot, hogy újra kiadta a környezetvédelmi működési engedélyt a Fertő tavi vizitelep úgynevezett “rekonstrukciójára”.

Álljon itt néhány idézet az engedélyből:

“…megállapítható, hogy a 2017-ben lefolytatott előzetes vizsgálati eljárás, majd az abban szereplő területi adatokat alapul vevő 2017-es és 2018-as környezeti hatásvizsgálati eljárás során még nem álltak rendelkezésére a tervezőknek olyan pontosságú geodéziai felmérések, mint amelyek a 2022. év végén, a teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás során már igen.” magyarul a 2017-es és 2018-as engedélyeket úgy adták ki, hogy nem ismerték az érintett terület nagyságát.

“A kaszálásokat a tényleges kivitelezési munkák megkezdéséig úgy kell elvégezni, hogy ott záródó nádas ne alakulhasson ki…” tehát nehogy véletlenül kialakuljon valamiféle természetes élőhely, ezért folytassuk a rendszeres zavarást a Natura 2000 területen.

“Vízitelep fejlesztés szükséges és időszerű beruházás, amely a Fertő-Neusiedlersee Kultúrtáj világörökségi területet építészeti szempontból nem veszélyezteti.” Ezzel ellentétben az UNESCO titkársága 2021 júniusában arra szólította fel a magyar kormányt, hogy állítsa le a beruházást.

Álljon itt az engedély ügyintézőinek neve (ezek az engedélyben szerepelnek): dr. Karácsony Edina, Pulai Judit, Pandur László, Bartókné Hajnali Beáta, Czakó Balázs

És álljon itt a generál tervező neve: Tima Zoltán Ybl-díjas, Prima Primissima díjas építész (forrás a Közti honlapja)

“Köszönjük” nekik a Madarak és Fák napi ajándékot!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.