Fertő tó Barátai Egyesület

Miért fontos megmenteni a Fertő-tavat?


Február 2-án ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapját. 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, amelyet csak 1975 decemberében léptettek érvénybe. Az aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer.

Ez a nap fontos emlékeztető a vízterek és élőhelyeink megőrzésének jelentőségére. Ezek a helyek, mint tavak, folyók, mocsarak és tengerpartok, kritikus szerepet játszanak a biodiverzitásban.

Fotó: Töreki Tibor

Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, mely a vizesélőhelyek és a madárvilág védelméről szólt.

Hazánk csaknem harminc területe van a listán. Ramsari területeinken a következő fajok világ- vagy európai populációjának egy százaléka (vagy sok esetben még több is) fordul elő: nagy kócsag, vetési lúd, nyári lúd, nagy lilik, tőkés réce, dankasirály, daru, füstös cankó, pajzsoscankó, nagy goda.

Fotó: Töreki Tibor

A Fertő-tavat 1989. március 17.-én vették fel a listára, 10 évvel a csatlakozás után. A tó mintegy 20 ezer éves, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize. Nagyobb része Ausztriához, másik pedig hazánkhoz tartozik. A vidék flórája és faunája egyedülálló szépségekkel bír. Találhatunk csertölgyet és molyhos tölgyet, kosborféléket, számos lepkefajt és gőtét is.

A nádasban telepesen költ a nagy kócsag, aminek itt található az egyik legnagyobb állománya: ma kb. 700 pár. A nádas jellemző és gyakori fészkelője a nyári lúd és az üstökösréce: az év első felében, különösen tavasszal a Fertő partján több száz csicsergő család legelészik.

Fotó: Töreki Tibor

A mi feladatunk ennek a színes élővilágnak a védelme és megmentése. Éppen ezért fontos, hogy megvédjük a Fertő-tavat és azokat a növényeket és állatokat, melyeknek otthont biztosít ez a tájegység.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.