Fertő tó Barátai Egyesület

Új közbeszerzés a Fertő tavi vizitelepről


Új közbeszerzési eljárás jelent meg 2023. október 27-én a Fertő tavi viziteleppel kapcsolatban. A közbeszerzési eljárást először az Átlátszó vette észre és partnerünk a Greenpeace az alábbi Facebook bejegyzést jelentette meg ezzel kapcsolatban. A bejegyzéssel egyetértünk és szeretnénk néhány ponttal kiegészíteni.

Mindenképpen biztató, hogy a beruházási elemek közül kivették tulajdonképpen az összes szálláshelyet. Így az egyesületünk, de az ICOMOS és UNESCO által is kritizált négy-csillagos monolit vasbeton szálloda, a 26 apartmanház, a két motel és a kemping (területére tervezett bungalókkal együtt) várhatóan nem valósul meg. A beruházással érintett terület a kiírás szerint a 77 hektáros kiterjedés szerint 25 hektárra csökkent. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez még mindig mintegy 10 hektárral több mint a korábbi vizittelep területe.

Az ajánlattételi felhívásban, ami az engedélyeztetést és a kivitelezést is magában fogalja, szerepel, hogy a beruházással érintett terület Natura 2000 besorolású. Ugyanakkor sajnálatosnak tartjuk, hogy nem kerül említésre az UNESCO Világörökségi besorolás. Ez azért is lenne fontos, mert a legutóbbi UNESCO, ICOMOS, RAMSAR vizsgálat során (2023. október eleje), a kormányzat képviselője ígéretet tett arra, hogy az UNESCO-t már a tervezés folyamatába bevonják majd.

Szintén sajnálatos, hogy a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium továbbra is jogszabály sértő módon a Fertő tó jogi értelemben vett medrében a védett területen akarja felépíteni az úgynevezett ökocenfrumot. Egyesületünk véleménye szerint ezzel figyelmen kívül hagyják a 120/1999. (VIII. 6.) Kormány rendelet 6§ 1) bekezdését abban a tekintetben, hogy olyan építményt (ökocentrum) terveznek a Fertő tó medrében, amely nem minősülnek “mederhasználati” vizilétesítményeknek. 

A közbeszerzés és az engedélyezés folyamat természetesen figyelemmel kísérjük és bejelentkezünk mint ügyfél.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.